Fuet
Fuet
Co je to fuet? Fuet je vepřový fermentovaný salám, pocházející z katalánské kuchyně. Je to tenký delší salám, v překladu fuet znamená bič, asi protože je dlouhý a tenký.
Je obalený střívkem s bílou plísní, teda ten klasický, ale může být i ochucený, třeba obalený v bylinkách nebo v pikantním pepři, či pikantní paprice.
Klasický fuet má na povrchu plíseň, která je jedlá! Ano, to je to bílé na povrchu fuetu..
Ne není to zkažený fuet, tak jako není zkažený hermelín, který má taky na povrchu ušlechtilou plíseň...
Takže na otázku: musí se fuet loupat nebo jí se fuet se slupkou – na to je jasná odpověď, že nemusí.
A jak se jí fuet? Doporučujeme jej krájet na tenčí plátky, k němu i dobrý sýr a případně i olivy. A trochu pečiva...
A pak něco dobrého na zapití :)